ЗАДАЦИ ЗА ВЕЖБУ – НАРЕДБЕ IF И CASE

Уобичајен

ЈОШ НЕКОЛИКО ЗАДАТАКА ЗА ВЕЖБУ НАРЕДБИ IF И CASE:

1.(if) Дата су два реална броја X и Y Написати програм који израчунава и штампа количник X/Y ако је број Y различит од нуле, а ако није онда исписује поруку DELJENJE JE NEMOGUĆE.

2.(if) Написати програм који за дато X израчунава вредност израза Y= {  0    ,      за  X= -3/2                                                                                  1/(2X+3),  за X≠ -3/2

и штампати X и Y.

3.(if) Дата су два различита броја Y и  Z . Ако је Y негативан број додели му вредност 0  а ако није онда помножи Y и Z и резултат сместити у Y. Одштампати и Y и Z.

4.(if) Дате су површина круга PKR и површина квадрата PKV . Проверити која површина је већа и штампати одговарајућу поруку  ( ’veca je povrsina kruga’  или  ’veca je povrsina.kvadrata’ ).

5.(if) Дата је стипендија ученика. Потврдити да ли је стипендија мања од 5000 и ако јесте штампати поруку   ’stipenija je manja od 5000 dinara’  а ако није приказати тај износ.

6.(case) Написати програм који ће на основу унетог римског броја (I, V,X, L, C, D, M) речима исписати тај број, а иначе исписати поруку ‘Greska, unesite rimski broj’.

7.(case) Написати програм који на основу унетог слова исписује следеће називе геометријских фигура: за P исписује pravougaonik,  за K исписује kvadrat,  за T исписује trougao,  за R исписује romb.

Овде можете преузети решења: resenja-zadataka

Постави коментар